Mandarinina skutina torta

Recepti

Sladice


Ko boste poskusili skutino torto z mandarinami, si ne boste želeli nobene več. Okusna in zdrava torta je brez sladkorja in glutena s prijetnim okusom mandarin.

Mandarinina skutina torta je bila ustvarjena za prvo rojstni dan moje Kiare. Kljub temu da je bila brez sladkorja in glutena, je bila prava uspešnica. 

Kdor me pozna, bi lahko rekel, da sem kar stroga, kar se tiče prehrane mojih otrok pa to ni moja muha kar tako, ampak imam zato dober razlog :) 

mandarinina skutina torta


Prehrana matere
pred in med nosečnostjo ter prva leta otrokovega življenja pomembno vplivajo na otrokovo zdravje v odrasli dobi. Temu rečemo prehransko programiranje

 

Interakcija med okoljem in geni oblikuje zdravje ali pa bolezni že v zgodnjih fazah življenja. V začetnih fazah življenja so geni namreč bolj plastični kot kasneje in se zato veliko bolj odzivajo na okoljske dejavnike (kot so kajenje matere, prehrana otroka, gibanje, stres ...). Spremembe, ki v tem obdobju nastanejo v fiziologiji in metabolizmu telesa pa so trajne.

 

Bolezni so seštevek vseživljenjske izpostavljenosti zaščitnim dejavnikom in dejavnikom, ki spodbujajo nastajanje bolezni. Najbolj kritično obdobje zaradi največje plastičnosti genov pa so ravno prva leta življenja.


Prehrana v prvih letih otrokovega življenja pa ne vpliva samo na izražanje genov, pač pa tudi
na mikrobioto

 

Sestava črevesne mikrobiote je odvisna od mikrobiote matere, načina poroda (carski rez/vaginalni porod), prva prehrana (dojenje in uvajanje hrane) in izpostavljenosti antibiotikom


Oblikovanje mikrobiote v zgodnjih fazah življenja ima vpliv na zdravje možganov in na izražanje ostalih bolezni kasneje v življenju. Na primer spremembe v sestavi mikrobiote so povezane z vedenjskimi motnjami, kot je avtizem. Poleg tega spremembe mikrobiote zaradi izpostavljenosti antibiotikom pomenijo večje tveganje za mentalne bolezni, kot sta tesnoba in depresija.


Na ugodno mikrobiotno sestavo pa lahko močno vplivamo s prehrano. To smo nekaj izmed razlogov, zakaj svoje otroke držim stran od procesiranih živil oziroma živil z visoko vsebnostjo sladkorjev, maščob in aditivov.

Mandarinina skutina torta

Recept


Sestavine

Spodnji sloj

  • 170 g ovsenih kosmičev
  • 150 g mletih mandljev
  • 120 g masla
  • 5 žlic eritritola

 

Srednji sloj

  • 500 g mascarponeja
  • 500 g skute
  • 10 žlic eritritola
  • 4 jajca
  • 1 limona (sok in lupina)
  • strok burbonske vanilije

 

Zgornji sloj

  • 1 vrečkica želatine
  • ⅓ lončka eritritola
  • 500 ml soka mandarin (ali pomaranč)

 

Priprava

Spodnji sloj:

  1. Ovsene kosmiče, mandlje, eritritol in stopljeno maslo dobro zmešamo. 
  2. Zmes razporedimo po tortnem pekaču in z rokami dobro potlačimo. 
  3. Pečemo 10 minut na 180 stopinj C.


Srednji sloj

  1. Maskarpone in skuto zmešamo v gladko maso.
  2. Dodamo eritirtol, limonino lupinico in vanilijo zmešamo ter nato postopoma dodajamo še jajca. 
  3. Vlijemo na pekač na prvi sloj in enakomerno razporedimo po pekaču.
  4. Pečemo približno 1h na 180 stopinj C.
  5. Torto pred naslednjim sojem ohladimo.


Zgornji sloj

  1. Vrečko želatine prelijemo s 4 žlicami vode in pustimo 10 minut.
  2. V kozici segrejemo sok mandarin in v njem raztopimo eritritol.
  3. Želatino dodamo v sok mandarin in jo na majhnem plinu raztopimo.
  4. Pustimo, da se ohladi (približno 30 minut)
  5. Prelijemo torto in jo hranimo v hladilniku vsaj 4 ure (še najbolje čez noč).

Skutina torta z mandarinami